Sommerlæsning
Sommeren står for døren. Solen skinner fra en blå himmel, og metrologerne lover høje temperaturer de kommende dage. Så læn dig tilbage i solsengen med en god roman. Læsning kan nemlig gøre dig til et mere socialt velfungerende menneske.

Mange vælger at bruge ferien på at fordybe sig i de fagbøger, som de ikke nåede at læse i løbet af året. Det gør jeg også selv. Jeg skal fx læse Vi vinder når vi vågner af Anders Krab-Johansen. Men det er også vigtigt, at du putter et par romaner ned i kufferten. Og det skal helst være af den finkulturelle slags, for det vil gøre dig til et mere helt og socialt kompetent menneske.

Du skal udfordre dine hjernemuskler
Hvis du læser blot 10-15 minutter god skønlitteratur, så øges din evne til at forstå andre menneskers tanker og følelser. Og det kan gøre os til mere empatiske og bedre fungerende mennesker, det mener to amerikanske forskere. Men du skal læse litteratur, der udfordrer dine hjernemuskler. Og derfor skal du ikke vælge en flad krimi eller en forudsigelig kærlighedshistorie.

Læs finlitteratur
Du skal i gang med de store romaner og de klassiske værker, hvis det skal have effekt. For i den lidt mere avancerede litteratur, skal du selv på arbejde. Der er ingen klassiske plot eller logiske slutninger. Som eksempel på et litterært værk fremhæver én af forskerne den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij, der er blandt mine yndlingsforfattere. Dostojevskij har blandt andet skrevet mesterværket “Forbrydelse og straf” om en russisk morder, der får samvittighedskvaler. Hvis du ikke har læst den, så kan jeg varmt anbefale dig at læse den i sommerferien.

Jeg har pakket …
Flere måneder før jeg skal på ferie, så begynder jeg at lægge bøger frem. Så kan jeg gå og glæde mig til alle de dejlige læseoplevelser, der venter mig. Jeg har lagt en stor bunke frem, og i ferien glæder jeg mig til at læse:

Kim Leine, Afgrunden
Patrick Modiano, Dora Bruder
Frederik Backman, En mand der hedder Ove
Donna Tart, Den hemmelige historie
Kjell Westö, Luftspejling 38
– Og endelig skal jeg læse femte og sidste del af Køgekrøniken, Bror og søster af Katrine Marie Guldager.

Hvad skal du læse i sommerferien?

Denne artikel er inspireret af en artikel i Videnskab. Læs den her.