Send personlige hilsner til din modtagerHos mine forældre er juleforberedelserne på sit højeste. Alt er præcis, som det plejer at være lige før jul: Bordet i spisestuen er trukket ud og forsynet med flere plader og hvid dug, klar til at samle familiens medlemmer omkring julemiddagen. Julepynten hænger, hvor den plejer, og juletræet står på sin vante plads. Og ude i entreen befinder julens store samtaleemne sig: På en væg hænger alle de håndskrevne julekort, som mine forældre modtager fra venner og familie i løbet af december.

Fra mig til dig

Personlige julekort skrevet med sirlig håndskrift fra en person til en anden. Sådan er julekortene hos mine forældre. Deres venner fortæller om året, der er gået: Om børnebørnene, rejsen til Borneo, sociale begivenheder, ægteskaber og skilsmisser, alderdommens begrænsninger – og om dødsfald. Et fint resume af årets vigtigste begivenheder samlet i et håndskrevet kort. De bliver læst. Flere gange. Og efter jul kommer kortene i julekassen og på loftet.  Til næste år bliver de læst igen, inden min far skriver julekort til alle afsenderne.

Fra en til mange

I min entre hænger tre julekort. Alle de andre julehilsner har jeg fået på mail. Tiden er ved at løbe fra det håndskrevne julekort, ja, vi er som danskere på vej til at tage afsked med brevet. Digitaliseringen har gjort det fysiske brev overflødigt. Sådan er det. Desværre betyder det også, at mange nu sender julehilsner som massekommunikation, fordi det er så nemt. Fra en til mange: Kære xx, glædelig jul og godt nytår, venlig hilsen xx. Denne masseproducerede julevenlighed  er  hverken opfindsom eller personlig og tænder ikke julelys i mine øjne …

Man må ikke blande

Og den masseproducerede julekommunikation har også ramt mine forældres julekortsamling. Enkelte venner er begyndt at skrive en digital julehilsen, som de printer ud – og klistrer ind i et gammeldags julekort! Og den holder ikke! Det er mine forældre helt enige om. Denne form for genresammenblanding er helt upassende. Det taler vi meget om, når vi står ude i entreen og læser julekort. Min mor er ikke i tvivl: “Dem (de masseproducerede) gider jeg ikke læse!”

Lyt til min mor

Så i år vil jeg lytte til min mor. Hun har trods alt mange års erfaring med julekommunikation: Jeg har sendt håndskrevne julekort til de nærmeste. Og jeg undlader at sende en digital massehilsen til alle mine kontakter på mail. For den er der nok ingen, der gider læser (tak for tippet mor).

Men du skal ikke snydes for en julehilsen her på bloggen:
Jeg ønsker dig og din familie en rigtig glædelig jul. Tak fordi du læste med i 2015 og på gensyn i det nye år.