Jeg mødes jævnligt med en meget nær ven. Vi taler om forretning, bøger vi har læst, mad vi har spist, og mennesker vi har mødt. Jeg nyder disse møder og går altid glad og inspireret hjem.

Jeg stiller kun spørgsmål
Min ven har for vane at blive meget begejstret, og da han har meget på hjertet, så taler han en del. Det har min ven tænkt meget over. Så da jeg mødte ham i sidste uge sagde han:

“I dag vil jeg ikke sige noget, jeg stiller kun spørgsmål. Hvad vil du gerne tale om?”

Jeg valgte at fortælle om en udfordring, som jeg længe har tumlet med. Min ven stillede åbne, nysgerrige spørgsmål og lyttede. Stillede flere spørgsmål. Og lyttede. I løbet af samtalen fik jeg konstrueret en overraskende og ret kreativ løsning på min udfordring – synes jeg selv!

Svarene er inde i mig
En coachende samtale – for det var jo det, det var – kan gøre underværker. I en verden med stigende kompleksitet, hvor (næsten) alt er muligt, er det ikke altid let at finde vej til de rigtige løsninger. Der findes ingen endegyldige sandheder, ingen færdige svar. Jeg har svarene inde i mig. Det er bare nemmere at lokke dem ud, når man har en aktivt lyttende ven, der stiller nysgerrige spørgsmål.

Vi taler alle sammen mere end vi selv tror. Og de fleste samtaler består af en ivrig kamp om at føre ordet. Hvis vi lyttede mere og stillede flere spørgsmål, ville der måske blive udklækket flere kreative, innovative og genialle løsninger…