I flere kommuner har de valgt at starte deres dagsordener med et ”beslutningstema” eller ”sagsresumé”. Det gør de blandt andet i Greve, Egedal Kommune og i Odense Kommune.

I Odense beskriver de formålet med sagsresuméet således:
”Man bør kunne få overblik over sagen ved blot at læse sagsresuméet og indstillingen. Ønsker man yderligere uddybende oplysninger, kan man læse videre i sagsfremstillingen”.

Det er en fornuftig beslutning og en rigtig god service for dem, der skal læse dagordenerne. I princippet betyder det, at læseren blot skal læse overskrift og beslutningstema og dermed få hele sagens kerne beskrevet. Det betyder også, at skribenten allerede fra første sætning (overskriften) har udvalgt præcis det fokus, som hele sagen skal bygges op omkring. I beslutningstemaet folder skribenten overskriften ud. Altså præcis samme princip som journalister anvender i avisartikler, hvor overskrift og manchet opsummerer hele artiklen.

En disciplin, der kræver øvelse
Nedenfor finder du en enkel opskrift. Det ser let ud, men i den virkelige kommunale verden kan det være svært at give en kort og klar beskrivelse af en kompleks sag.

Sådan gør du
Beslutningstemaet beskriver ganske kort, og i et let tilgængeligt sprog, hvad sagen drejer sig om. Udvælg først de rigtige informationer:

◾Hvad handler dagsordenspunktet om
◾Hvorfor er det er til politisk behandling
◾Hvordan skal sagen behandles.

Skriv nu beslutningstemaet:

  1. Skriv en kladde uden at kigge på dagsordenpunktet.
  2. Lad være med at kopiere sætninger fra punktet og lad være med at genbruge formuleringer fra punktet – opsummér indholdet med andre ord og nye vendinger.
  3. Tjek, at dit beslutningstema følger dagsordenspunktets opbygning.
  4. Tjek, at der ikke er nogen unødvendige informationer med.
  5. Tjek, at du ikke har udeladt vigtige informationer.
  6. Vær opmærksom på fyldord, fjern alle unødvendige ord og undgå fagord, svære ord og forkortelser.
  7. Læs korrektur, tjek sætningsbygning, tegnsætning, retstavning.