Svupper

Afløbet i køkkenvasken var stoppet. De almindelige metoder som svupper, afløbsrens og varmt vand duede ikke. Der var kun én løsning: Ring til en fagmand! Den flinke blikkenslager ankom med sin lærling. De kiggede, lyttede og lod vandet løbe. Herefter sagde blikkenslageren nogle ord til lærlingen (som jeg ikke forstod), han gik straks ud i bilen og kom tilbage med værktøj og remedier. Blikkenslageren lå nu med hovedet inde i køkkenskabet og rodede, mens han jævnligt sagde uforståelige ord til lærlingen, der svarede kort – og uforståeligt. De talte nemlig deres eget sprog: blikkenslager-fagsprog. Helt uforståeligt for mig. Præcist og dækkende for dem.

Når det præcise fagsprog møder hverdagen
Fagsprog er præcist og udtrykker helt nøjagtigt alle de faglige detaljer og nuancer, som ”normalsproget” ikke kan udtrykke. Derfor er fagsprog det mest effektive sprog, vi kan anvende, når vi taler med vores fagfæller, som de to blikkenslagere i mit køkken. Men sommetider glemmer fagfolk at skifte til normalsprog, når de ikke længere taler med deres fagfæller. Vi møder ofte fagsproget i sundhedsvæsenet. En læge på skadestuen gav mig i sommers følgende diagnose: ”Brud på Olecranon , vi behandler konservativt”.  Hvad?! Jeg fandt ud af, at det betød en brækket albue, der skulle i gips.

Politiske dagsordener er faglig formidling
Præcis det samme sker, når embedsmænd skriver politiske dagsordener. Så glemmer de, at de skriver til en målgruppe, der ikke mestrer deres fagsprog. De lader fagsproget flyde og læserne falde af. En undersøgelse har vist, at hver fjerde byrådspolitiker har stemt i en sag uden at forstå sagsfremstillingen.

Hvorfor er det så svært?

Klar formidling af komplekst fagstof er en vigtig del af en effektiv dagsordenproduktion. De færreste har lært formidling som fag, men med viden og værktøjer kan de fleste blive ganske gode skribenter. I Slagelse Kommune træner jeg lige nu 170 medarbejdere, der deltager i et stort projekt, som skal forbedre kvaliteten af de politiske dagsordener. Jeg underviser blandt andet i, hvordan man kan formidle sit fag uden at gå på kompromis med sin faglighed.

Læs mere om min undervisning i bedre dagsordener her.

Tre huskeregler:

1.Brug generelt ikke fagsprog over for ikke-fagfolk.

2.Pas på med for mange sammensatte ord og mængden af substantiver/navneord.

3.Brug almindelige og konkrete ord.