BolvigKom i medierne

Offentlig Ledelse, magasin for offentlige ledere:
Når kommunen skriver ‘kinesisk’

Mere tilfredse borgere og et bedre psykisk arbejdsmiljø er to gevinster ved at investere i at kommunikere klart og tydeligt som kommune. Men det fokus halter hos offentlige ledere, mener kommunikationskonsulent Marianne Bolvig, der underviser det offentlige i at skrive letforståelige breve.

Læs artiklen

Socialrådgiveren:
Skriv bedre til borgerne

Skriv bedre til borgerne! Lyder det som et slidt kampråd? Måske. Men det er alligevel overskriften på en aktuel artikel i Socialrådgiveren, hvor jeg giver råd om emnet.

Læs artiklen

Godt ord – en podcast om sprog:
Kommunsk!

Hermed varsel om påbud om … et afsnit om kommunsk! Altså det kringlede kancellisprog, som det offentlige nogle gange henvender sig til borgerne på. Vi ser på, hvad kommunsk er, og hvorfor det egentlig bliver brugt. Og hvad i alverden betyder “vejudlæg”?

Hør podcasten


Oversat – en blog om sprog:
Kommunsk og kommunikation … og oversættelse

”Jeg har længe læst med på Mariannes blog, som handler om kommunikation og i særdeleshed om, hvordan man kommunikerer klart og forståeligt. Eller… selv om Marianne muligvis ikke ved det, handler hendes blog i virkeligheden om oversættelse.”

Læs indlægget

Socialrådgiveren:
Slut med volapykbreve fra kommunen

Færre klager fra borgere, som føler sig dårligt behandlet, og bedre trivsel blandt medarbejderne.

Det er resultatet af en indsats for at skrive bedre afgørelser og breve til borgere i Egedal Kommune.

Læs artiklen

Kommunen.dk:
Nu skal volapyk-sprog udryddes

Indforstået kancellisprog i alenlange kommunale breve frustrerer mange borgere. Men der kan løsnes op for både sprog og frustrationer, hvis kommunen bliver opmærksom på problemet og prøver at sætte sig i borgerens sted. (Artiklen kræver login).

Læs artiklen


Dr.dk:
Kommuner gør op med “volapyk-breve”

Flere kommuner tager nu kampen op med kancellisproget, som gør breve svære og uforståelige. – Mange borgere får breve, der er upræcise og upersonlige, og hvor det ikke står klart, hvad formålet med brevet er, siger Marianne Bolvig.

Læs artiklen

Frederiksborg Amts Avis:
Årelang kamp mod møgbreve

Den tidligere kommunikationschef i Furesø Kommune, Marianne Bolvig, har i årevis kæmpet mod uforståelige forvaltningspapirer, der sendes ud til borgerne og lokalpolitikere. Læs her, hvad der bl.a. gør hende utilfreds.

Læs artiklen

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner:
Møgbreve fra kommunen

Lokalpolitikerne var de første til at gøre oprør over uforståelige forvaltningspapirer. Marianne Bolvig håber, at borgerne vil følge trop. Hun har set på, hvad en kontanthjælpsmodtager har fået i sin e-Boks det seneste år, og er langt fra tilfreds. (Artiklen kræver login)

Læs artiklen


HK Kommunalbladet:
Sådan skriver du det gode afslag

Mange myndigheder oplever, at borgere klager over deres afgørelser. Samtidig får mange medarbejdere ondt i maven over at skrive et afslag, der ødelægger dialogen med borgeren. Marianne Bolvig underviser i at skrive det gode afslag.

Læs artiklen

Morgenavisen Jyllands-Posten:
Sådan udnytter du dit netværk

Dit netværk kan have utrolig stor betydning for din karriere – ikke mindst for jobsøgningen – men det skal passes, mens det går godt. – Jeg ville ikke være, hvor jeg er i min karriere, hvis det ikke var for mit netværk, siger Marianne Bolvig.

Læs artiklen

HK Kommunalbladet:
Kunsten at lave den gode dagsorden

Et klart formål, en god opbygning og præcise beskrivelser af hvert punkt er nogle af de elementer, som en god dagsorden og dermed et godt møde bygger på. Få tips og tricks til den gode dagsorden – uanset, hvem du skal mødes med.

Læs artiklen


Kommunikation & Sprog:
Kommunikation = Bedre trivsel og færre klager

KS Fagprisen gik i 2015 til kommunikationsrådgiver Marianne Bolvig for projektet ”Bedre afgørelser”, som hun har udført for Egedal Kommune. Projektet har skabt målbart færre klager fra borgerne og bedre trivsel for medarbejderne.

Læs artiklen

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner:
Holbæk skriver bedre dagsordener

Mange kommunalpolitiske dagsordener mangler de nødvendige beskrivelser af alternativer og konsekvenser. Det har de arbejdet med i Holbæk Kommune. Et års indsats har givet en målbar og oplevet forbedring. (Artiklen kræver login)

Læs artiklen

Frederiksborg Amts Avis:
Politiske dagsordener er svære at forstå

De politiske dagsordener er rygraden i det lokale demokrati og styrer samarbejdet mellem forvaltningen og de folkevalgte politikere. Det er et ufravigeligt krav, at sproget er klart og enkelt, så politikerne kan træffe beslutning på et oplyst grundlag.

Læs artiklen


Frederiksborg Amts Avis:
Kamp mod kancellisproget

Embedsmænd har skrevet kancellisprog i 300 år, og selv om der er sket meget de seneste årtier, er der lang vej igen. Slagelse Kommune har taget hul på en kulturændring med Marianne Bolvig, der underviser 170 medarbejdere i at skrive klart.

Læs artiklen

Frederiksborg Amts Avis:
Fra topchef til iværksætter

Drømmen om at få foden under eget bord havde ulmet længe. Efter mange år i den kommunale verden fik Marianne Bolvig, tidligere kommunikationschef i Furesø Kommune, muligheden for at udleve sin iværksætterdrøm.

Læs artiklen