Undgå abstrakte ord i dine tekster

Motorvej

Et infrastrukturanlæg? Mener du motorvej, cykelsti eller lufthavn??

Fagsprog og forvaltningssprog er ikke kun præget af lange sætninger og svære ord. Det er også udfordret af abstrakte ord og begreber. Hvad betyder fx implementeringsproces, infrastrukturanlæg eller institution?

Lad ikke læseren gætte betydningen

Mange af de begreber vi benytter hedder bare sådan. Det kan vi ikke lave om på, vil du måske indvende. Og det er rigtigt. Tag fx ordet institution. Engang for længe siden gik vores børn i vuggestue og de gamle kom på plejehjem. I dag kalder vi alle de kommunale driftsenheder (bemærk det abstrakte begreb!) for institution. Hvis du i dine tekster blot skriver institution, så er det helt umuligt for læseren at afgøre, hvad du taler om. Derfor skal du altid konkretisere eller give eksempler på de abstrakte begreber, du anvender. Gør du ikke det, så er læseren nødt til at gætte, hvad du mener. Og han kunne jo gætte forkert. Og så får din tekst måske en helt anden betydning …

Eksempel

Den nye institution, som kommunen skal bygge på den ledige grund, skal rumme et dagtilbud for 0-6 årige børn. Institutionen skal være færdig og klar til brug i juni 2017.

I eksemplet ovenfor har skribenten konkretiseret institution, her taler vi altså om et dagtilbud for 0-6 årige. I resten af teksten kan skribenten så anvende ordet institution, for nu ved læseren, hvad vi helt konkret taler om.

Kan du tegne det?

Vær konkret og vælg så vidt muligt ord og begreber, som du kan tegne. Hvis du mener spade, så kald den ikke værktøj i din tekst. Og hvis du mener bil, så kald den ikke køretøj. Og hvis du mener en cykelsti, så lad være med at kalde den infrastrukturanlæg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrivetips og blogindlæg