Er der oversvømmelse i din tekst?

Du skal afgrænse dit emne, før du skriver. Eller vinkle, som journalister kalder det. Det er underordnet, om du skriver breve, mails eller politiske dagsordener, så skal du kun bruge det stof, der er væsentligt for læseren. Og det kræver mod, for når du vinkler, vælger du også stof fra. God formidling handler om at få præcis det med, der belyser din sag eller dit emne. Hverken mere eller mindre.

Oversvømmelse

Mange af de tekster, som mine kursister skriver, er oversvømmede med alt for mange informationer. Skribenten har – måske i bedste mening – lagt alle oplysninger om emnet frem. Så kan læseren selv sortere og udvælge det, der er væsentligt for ham. Men det er ikke formidling, det er dårligt skrivehåndværk.

Altid på læserens side

Som skribent skal du tage ansvar for din tekst. Det gør du ved at forholde dig til læserens behov. Hvad er relevant, nødvendigt og interessant for læseren? Hvilke forudsætninger har han for at forstå teksten? Hvad skal han bruge teksten til? Ud fra de spørgsmål skal du udvælge dit stof.

Skarp vinkel styrker budskabet

At vinkle er at afgrænse. Du skal som skribent lede efter essensen i dit stof. Du skal analysere, prioritere og sortere og derved skabe et klart og umisforståeligt budskab i din tekst. Når du har fundet dit hovedbudskab, kan du luge ud i dit stof. Alt det stof, der ikke direkte underbygger dit budskab, skal ikke med i din tekst.

Vinkel og hovedbudskab giver også struktur

Hovedbudskabet i en tekst er ofte en påstand, der kræver en forklaring. Tag fx en politisk dagsorden. Lad os sige, at du skal overbevise byrådet om, at det er en god ide at købe et nyt it-system. Så vil deres spørgsmål til den påstand være: Hvorfor er det en god ide? Hvilke faglige overvejelser bygger du det på? Hvilken effekt kommer der ud af det? Hvad koster det? Og så videre. Læserens spørgsmål til din påstand vil ofte være en god og logisk struktur for din tekst. Så når du har en skarp vinkel, får du ofte serveret en god disposition. Og så skal du bare i gang med at skrive …

Læs mere om fokus og disposition

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrivetips og blogindlæg