Har dine tekster en god rytme?

Rytme_trommespiller
Alle tekster har et beat. Du bemærker det måske ikke, men rytmen i en tekst er afgørende for læseoplevelsen. Du kan ret nemt skabe tekster med et godt beat. Læs her hvordan.

En kort, en lang, en kort

For at skabe en behagelig og naturlig læserytme kan du veksle mellem korte og lidt længere sætninger. Det giver en god effekt. Hvis vi fx er meget optagede af at sænke vores lixtal, kan vi have en tendens til at skrive mange korte sætninger. Det giver et lavt lixtal. Men det giver også en hakkende læseoplevelse:

Her er en tekst. Den er fuld af korte sætninger. Det giver et lavt lixtal. Men det er ikke rart at læse. Teksten bumper afsted. Kan du mærke det? Derfor skal du veksle mellem korte og lidt længere sætninger.

Når sætningerne bliver for lange

Gør ikke de lange sætninger for lange. En god tommelfingerregel er, at du skal forsøge at skrive sætninger, der ikke er længere end 25 ord. Sætninger med flere end 25 ord er svære at holde styr på – både for læser og skribent:

En selvejende institution adskiller sig fra en kommunal institution på en række punkter, herunder bl.a. ved at den selvejende institution er en frivillig organisation, der som selvstændig juridisk enhed har egen bestyrelse og kan baseres på specifikke værdier, f.eks. religiøse, pædagogiske m.v. i overensstemmelse med driftsoverenskomsten.
(En sætning, 46 ord)

Del de meget lange sætninger i flere sætninger med et punktum. Prøv også at holde din gennemsnitlige sætningslængde på 15-18 ord, hvor du veksler mellem korte og lange sætninger.

Du behøver ikke tælle manuelt. Sprogrobotten Berta gør det hurtigt og gratis.

PS – Denne tekst har et lixtal på 32, og jeg har i gennemsnit 13 ord pr. sætning.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Skrivetips og blogindlæg