Sådan får du mest muligt ud af dit kursus
Mange af de kursister jeg møder bruger al deres energi og opmærksomhed på selve kurset. De færreste har forberedt sig inden kurset, og de har sjældent en plan for, hvordan de vil bruge den nye viden, når de kommer hjem. Det er en skam, for med ganske få midler kunne de få et langt større udbytte af kurset.
Her får du tre trin, der kan effektivisere udbyttet af dit næste kursus.
1. Refleksion før du skal på kursus
Tal med din leder
Hvis det er din leder, der har bestemt, hvilket kursus du skal deltage i, så er det vigtigt, at du finder ud af, hvorfor hun har sendt dig på kursus. Det kan være, at din leder har planer for dig eller din afdeling, der kræver, at du tilegner dig nye kompetencer. Spørg derfor, hvad hun helt konkret forventer, du tager med hjem fra kurset.
Spørgsmål til din leder:
• Hvorfor skal jeg på dette kursus?
• Hvad forventer du, at jeg kan/er bedre til, når jeg kommer hjem?
• Hvordan tænker du, at jeg bedst kan bruge min nye viden, når jeg kommer hjem?
Du skal overveje
Hvis du selv har valgt kurset, så er det en god idé at overveje, hvorfor du har valgt dette kursus, og hvilke forventninger du har til dig selv. Find en time i din kalender, hvor du forsøger at svare på disse spørgsmål. Husk at skrive dine refleksioner ned.
Spørgsmål til dig selv:
• Hvorfor valgte jeg dette kursus?
• Hvad vil jeg gerne være bedre til, og hvad skal jeg som minimum have ud af kurset?
• Hvordan kan jeg bruge min nye viden, når jeg kommer hjem?
2. Aktiv, mens du er på kursus
Det letteste ved et læringsforløb er selve kurset. For her er det underviseren, der skal sørge for, at alle på holdet får det maksimale ud af forløbet. Men du skal deltage aktivt i undervisningen, hvis du vil have et solidt udbytte. Det bedste er at skrive noter og drøfte det nye stof med de andre. Det vil gøre det nemmere for dig at huske, det du har lært og anvende det i praksis, når du kommer hjem.
• Skriv noter i hånden, så husker du bedre det nye stof.
• Stil spørgsmål, hvis du er i tvivl om noget.
• Brug pauser og gruppearbejde til at drøfte og forklare det nye stof for hinanden.
3. Tid til at arbejde med det nye efter kurset
Dér hvor det kniber for mange, når det drejer sig om at få det optimale ud af kurset, er, når det nye stof skal bruges i hverdagen. Selvom vi kommer glade og inspirerede hjem, så rammes vi af hverdagens opgavebunker. Og så vælger vi de rutiner og metoder, vi kender. For det tager nemlig tid at ændre sine vaner. Men det er vigtigt, at du kommer i gang med at anvende den nye viden hurtig. Afsæt tid i kalenderen til at arbejde med det nye stof, og accepter, at det måske tager lidt længere tid i starten.
- Læs dine noter og kursusmaterialet igennem, øv dig i at anvende din nye viden
- Forklar en kollega, hvad du har lært, og hvordan du tænker at anvende det i hverdagen
- Aftal med din leder, at du laver et lille oplæg på det næste afdelingsmøde
- Sæt emnet på afdelingsmødet som tema, drøft hvordan I vil arbejde med det nye i jeres afdeling.
Jeg håber, at du vil reservere tid i din kalender til at forberede dig inden dit næste kursus. Og hvis du vil have det maksimale udbytte, så lægger du også en plan for, hvordan du vil bruge din nye viden, når du kommer hjem.
God arbejdslyst – måske ses vi på et af mine kurser? Læs mere om mine kurser her.
Skriv et svar