Skriv det vigtigste først

skriv-det-vigtigste-først

Stop nu! Jeg bliver så træt af at læse lange, bagvendte sætninger. Det bliver din læser også. Vi er så dårlige til at kæmpe os igennem snørklede sætninger. Så kom nu til sagen, og skriv det vigtigste først!

Du kender det sikkert godt: Du skal skrive en sætning, men du har brug for et tilløb. Du skal lige tænke dig om. Så du starter sætningen med lidt baggrundsomsvøb. En garvet, offentlig skribent kan godt finde på at starte en sætning sådan her: I forbindelse med … Og så kommer der en hel masse informationer, som måske ikke er så vigtige. Det vigtigste i sætningen står til sidst. Vend det rundt, og skriv det vigtigste først.

Lange, bagvendte sætninger skal vendes om

Det er faktisk ret enkelt at gøre sætningerne mere læsevenlige. Du skal blot bytte rundt på indholdet. Lad os tage et par eksempler.

En lang, bagvendt sætning kunne se således ud:

I forbindelse med byrådets beslutning 20. november 2019, afsatte man et beløb, der skal sikre at sårbare ældre får hurtigere hjælp.

Hvis jeg fjerner det lange tilløb, og starter med det vigtigste, så ser sætningen sådan ud:

Sårbare ældre skal have hurtigere hjælp. Derfor har byrådet afsat et beløb …

Et andet eksempel ser således ud:

Såfremt der vælges at iværksætte og afsætte finansiering til Projekt Skolen ved Havet og Projekt renovering af Birkely Skole, vil forvaltningen igangsætte arbejdet.

Hvis jeg fjerner det lange tilløb, og starter med det vigtigste, så ser sætningen sådan ud:

Forvaltningen sætter arbejdet i gang, hvis det politiske udvalg beslutter dette.

Vi er på sporet af noget

Jeg har lavet en liste over indledninger, du skal forsøge at undgå. Lange, bagvendte sætninger starter ofte sådan:

I forbindelse med …
I forlængelse af …
Som en vigtig del af …
På baggrund af …
Såfremt …
For så vidt angår …
Hvis det viser sig, at …
Det bemærkes, at

Når det kribler i dine fingre for at starte en sætning med: ”I forbindelse med…”, så skal du lynhurtigt fjerne dig fra tastaturet. Du er nemlig i gang med at bygge en lang og bagvendt sætning. Gå ud og hent en kop kaffe og prøv igen senere. 🙂

Og mens du drikker kaffe, kan du Læse mere om bagvendte sætninger her.

Du kan også blive Klog på sprog med P1, der i denne episode af deres podcast snakker om kancellisprog og bureaukratiske formuleringer. Starter du fx med ‘såfremt’ i stedet for at sige ‘hvis’? Eller bruger du ‘samtlige’ i stedet for ‘alle’? Lyt med her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrivetips og blogindlæg