Stavefejl svækker din troværdighed
Jeg testede på et tidspunkt, hvordan borgere oplever de breve, som kommunen sender. En af de ting, der overraskede mig mest var, at testlæserne reagerede kraftigt på stavefejl. Hvis der var mange fejl i brevene, så var det det, testlæserne hæftede sig ved. Fejl signalerer sjusk eller uvidenhed, og det er uheldige signaler at sende til borgerne.
Din troværdighed er på spil
”Hvordan kan kommunen forvalte svær lovgivning og træffe indviklede juridiske afgørelser, hvis medarbejderne ikke kan stave?”, spurgte én af borgerne i vores test. ”Det tror jeg simpelthen ikke på, at den kan!” Med andre ord: Din troværdighed – og dermed kommunens – lider et voldsomt knæk, hvis du ikke gør dig umage med at læse korrektur, før du sender brevet til borgeren.
Har du aldrig lært det?
Måske har du aldrig været så god til at stave? Og måske har du tænkt, at det ikke var vigtigt for dit professionelle virke? Men den tanke kan du godt slippe nu. Det er vigtigt både for dig og for din arbejdsplads. Og du skal gøre noget ved det. Der findes kurser, hvor du kan få genopfrisket eller lært de vigtigste regler. Gør det til dit personlige udviklingsmål, at du vil stave bedre og forsøge at fange dine fejl.
Er du bare sjusket?
Det kan også være, at du faktisk har lært at stave, men at du bare ikke går så højt op i det. Og når det går lidt stærkt, så smutter der jo noget. Og du tænker måske, at det er lige meget, for man kan jo godt forstå, hvad der står. Til dig vil jeg sige: Gør dig umage. Brug de gode hjælpemidler, der findes. Ved hjælp af stavekontrol, kollegasparring og apps er det faktisk muligt at luge ud i de fleste sproglige fejl i teksterne.
Eller du har måske glemt de vigtigste kommaregler?
Hjælp at hente
Nu kan du tjekke din tekst uden at have en eneste ordbog på hylden. Dansk Sprognævn har nemlig gjort Retskrivningsordbogen tilgængelig på mobilen via en ny gratis mobilapp.
Med appen Retskrivningsordbogen Plus, også kaldet RO+, kan du nemt og hurtigt slå op i Retskrivningsordbogen uanset, om du sidder på jobbet eller ligger i sengen. RO+ bliver løbende opdateret med nye opslagsord, og ordbogen fungerer både online og offline, så du altid kan slå op i den nyeste udgave af den officielle danske retskrivningsordbog.
Download appen her: https://sproget.dk/nyheder/retskrivningsordbogen-fas-nu-gratis-i-ny-app
Skriv et svar