Derfor skal din kollega læse korrektur på din tekst

Skiltemanden havde travlt, og kollegaen var gået hjem. Derfor hænger dette skilt i et halvt år ved en stærkt trafikeret vej …

Er det nu også så slemt?

Når jeg underviser, så sker der ofte det, at vi taler om stavefejl. Hvor slemt er det egentlig med et par smuttere i et borgerbrev eller i en politisk dagsordenstekst, spørger mine kursister.

For nogle læsere er det meget afgørende. De forventer, at alt det, de modtager fra dig, er fejlfrit. Er det ikke det, kan læseren opfatte det som om, du er sjusket, doven og utroværdig.

Vi bliver blinde for egne fejl

Ofte stirrer man sig blind på sin egen tekst. Og det er helt ligegyldigt, hvor grundig du ellers er, for du kender din egen tekst nærmest udenad. Vi ser fx ikke, hvis to bogstaver har byttet plads, eller der mangler en endelse. Eller forveksler to ord, der ligner hinanden, men betyder noget helt forskelligt.

Få kollegahjælp

Vi har ikke tid, siger mange af mine kursister, når jeg siger, at de skal læse hinandens tekster, før de sender dem ud i verden. Dertil må jeg blot sige: Har I råd til at sætte jeres egen og kommunens troværdighed på spil? Det tager din kollega 2-3 minutter at læse en side. Så kan du selv regne ud, hvor lang tid det tager at læse din tekst. Måske er det en rigtig god investering?

Hjælp dig selv

Læs en grundig korrektur på din egen tekst, og slå alt det op, du er i tvivl om. Du kan tjekke din tekst uden at have en eneste ordbog på hylden. Dansk Sprognævn har nemlig gjort Retskrivningsordbogen tilgængelig på mobilen via en ny gratis mobilapp.

Hvis skiltemanden havde været klog, så havde han slået ”cykelister” og ”fortorv” op i appen RO+ og opdaget, at den rigtige stavemåde er cyklister og fortov.

Download appen her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skrivetips og inspiration